Λίγα Λόγια για το “Λι και Νι”

Γεννήθηκα στην Λαμία, με καταγωγή απ’ το χωριό Κούρνοβο, σημερινό Τρίλοφο μετά την μετονομασία του το 1957. Η ντοπιολαλιά του τόπου βαριά, με κομμένα φωνήεντα, κομμένες συλλαβές, με έντονα το λι και νι, αστεία για πολλούς που την ακούνε για πρώτη φορά. Φωνητικό χαρακτηριστικό της γλώσσας είναι η αποβολή ή το κλείσιμο φωνηέντων (κώφωση), π.χ.”μισ’μέρ” αντί μεσημέρι, όταν το (ο) και το (ω) είναι άτονα, γίνονται (ου) π.χ. κουρίτς’ αντί για κορίτσι, όταν το (αι) είναι άτονο γίνεται (ι) π.χ. πιδί αντί για παιδί, κτλ. Όλα αυτά κατατάσουν την ντοπιολαλιά  στην δυτικη ομάδα, εδώ ανήκουν και τα στερεοελλαδίτικα.
Η διάλεκτος μιλιέται σ’ όλα τα χωριά της Ρούμελης με μικρές διαφορές. Διδάξαντες στην ντοπιολαλιά οι γονείς μου, οι παππούδες μου, και οι θύμισες στα χωριά των γονιών μου τα καλοκαίρια.

Όλες τις στερεότυπες εκφράσεις, και πλήθος λέξεων που καταγράφονται εδώ τις οφείλω κυρίως στην μάνα μου, Στέλλα Γρίβα το γένος Κοκκίνου με καταγωγή απ’ το Αμούρι Φθιώτιδας, η οποία μιλούσε συνεχώς μ’ αυτόν τον τρόπο. Τις υπόλοιπες λέξεις, χαρακτηρισμούς και ονομασίες ζώων, οφείλω στον πατέρα μου Θανάση Γρίβα με καταγωγή απ’ το Κούρνοβο (Τρίλοφο) Φθιώτιδας. Τους ευχαριστώ τώρα, έστω και ετεροχρονισμένα, για τη γνώση αυτή που μου μετέδωσαν, γιατί πιο μικρός προσπαθούσα με κάθε δυνατό τρόπο να μην ακολουθώ τον τρόπο ομιλίας τους.
Σε βάθος χρόνου, όμως, κατάλαβα ότι η ντοπιολαλιά που άκουγα κάθε μέρα στο σπίτι μου, είναι ένας θησαυρός, μια γνώση, την οποία αποφάσισα να την καταγράψω και να την μοιραστώ, γιατί η όποια γνώση, πρέπει να διαδίδεται και να μοιράζεται.

Απ’ αυτή την ανάγκη, λοιπόν, προέκυψε και η σελίδα “Λι και Νι” με κίνητρο, να μην ξεχάσω πρώτος εγώ τον τόπο μου και την ντοπιολαλιά του. Σκοπός της σελίδας δεν είναι ούτε η έρευνα, ούτε καμία είδους λαογραφική μελέτη, αλλά απλά η καταγραφή και θύμηση του γλωσσικού ιδιώματος που μιλούν ακόμη αναλλοίωτα μόνο οι ηλικιωμένοι που δεν έφυγαν ποτέ απ’ τον τόπο τους, και που δυστυχώς η μοναδική αυτή διάλεκτος πεθαίνει μαζί τους, μιας εποχής που έφυγε ανεπιστρεπτί με την εισβολή των Greekglish και άλλων γλωσσικών δανείων, τα οποία, δυναμικά πια, έρχονται για να μείνουν!

λι και νι

 

Πνευματικά Δικαιώματα Ιστότοπου λι-και-νι.gr

Η πνευματική ιδιοκτησία αποκτάται χωρίς καμιά διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της. Επισημαίνεται πάντως ότι κατά το Ν.2387/20 (όπως έχει τροποποιηθεί με το Ν. 2121/93 και ισχύει σήμερα) και κατά τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (που έχει Κυρωθεί με το Ν.100/1975) δεν επιτρέπεται η αντιγραφή, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, μεταφόρτωση σε server, αποστολή, μετάδοση, διανομή ή χρήση αυτού του δικτυακού τόπου και οποιωνδήποτε περιεχομένων του για τη δημιουργία παράγωγων έργων και γενικά η αναπαραγωγή του παρόντος έργου, με οποιοδήποτε τρόπο ή μορφή, τμηματικά ή περιληπτικά, στο πρωτότυπο ή σε μετάφραση ή άλλη διασκευή, χωρίς γραπτή άδεια του λι-και-νι.gr και του δημιουργού Βασίλη Γρίβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τα Πνευματικά Δικαιώματα

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΡΙΒΑΣ:

λι και νι του Βασίλη Γρίβα 

Γεννήθηκα στη Λαμία. Είμαι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Ζω και εργάζομαι στην Αθήνα ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Έχω συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με Κίνα, Μεγάλη Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Έχω συνεργαστεί με το γραφείο γεωργικών υποθέσεων της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα, με το υπουργείο παιδείας για τους καλλιτεχνικούς αγώνες του 2008, με το Άγιο όρος-Μονή Εσφιγμένου,  για το περιοδικό της Μονής, Βοανεργές. Έχω συνεργαστεί με τη διαφημιστική εταιρία SPA&SPA στο Ούντινε Ιταλίας -σχέδιά μου για τα γυαλιά HEAR VISION για λογαριασμό της εταιρίας Rock Run Roll.

Έχω συμμετάσχει στην έκθεση εικονογράφων Sharjah International Book Fair, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 3 έργα μου και στο Βουκουρέστι με ένα εργαστήριο προγεννητικού ελέγχου.

Έχω φιλοξενηθεί 2 φορές στο αμερικάνικο περιοδικό Dream Chasers Magazine με συνεντεύξεις και παρουσιάσεις της δουλειάς μου.

Έχω συνεργαστεί 2 φορές με την ΑTHENS VOICE κάνοντας 1 εξώφυλλο και 2 ολοσέλιδα, καθώς επίσης και με την freepress Λαμίας Λαϊκή Φωνή για 1 εξώφυλλο.

Το 2013 έγραψα και εικονογράφησα ένα picture book με τίτλο  Zaf the Persian cat που κυκλοφορεί από την Tate publishing στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Παράλληλα ασχολούμαι και με τη ζωγραφική συμμετέχοντας σε ομαδικές εκθέσεις και πραγματοποιώντας 2 ατομικές.

Το 2006 έγραψα και εικονογράφησα ένα παραμύθι, εμπνευσμένο από την λαϊκή μας παράδοση, με τίτλο Ηλιογέννητη και Κωσταντής από τις εκδόσεις Στρατής.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

error: Content is protected !!